Z agentury k vlastnímu projektu: cesta spoluzakladatele Sloneeka Vaška Martina

Frame 854

Vašek Martin je jedním ze zakladatelů Sloneeka a aktuálně je odpovědný za mezinárodní sales aktivity. Stál u zrodu první myšlenky vytvořit aplikaci, která lidem pomůže odstranit papírové „žádanky o dovolenou na zotavenou“. V roce 2010 navrhl první podobu aplikace – jmenovala se iDovolenka a byla předchůdcem Sloneeka. Vystudoval ekonomii a marketing. Je milovník bojových umění a zapřisáhlý sportovec.

Ve Sloneekovi jsi od jeho počátku. Stál jsi spolu s Milanem u zrodu iDovolenky, která byla předstupněm Sloneeka. Jak jste se vlastně s Milanem poznali?

My jsem se znali už před iDovolenkou. Pracovali jsme oba v marketingu a Milana jsem tenkrát přizval, jestli by na iDovolence nechtěl se mnou spolupracovat. Oba jsme byli v agenturách – taková námezdní síla 😊, která pracuje pro klienta. A v určitém bodě jsem si říkal, že by bylo fajn pracovat na něčem svém. Tvořit historii nějakého svého produktu. Zanechat nějakou svou stopu.

Co tě vedlo k tomu, že jsi vykročil zrovna tímto směrem? Štvaly tě v práci papírové dovolenky?

Většina agend se v té době dělala na papíru anebo v systému, který byl nainstalovaný v síti zákazníka. Přišlo mi absurdní, že lidé vypisují žádanku na dovolenou, na zotavenou a že stále využíváme tiskopis, který se vymyslel někdy v 60. letech. Když jsem viděl ten příkrý rozdíl mezi technologiemi, které se v té době začaly ohromně rozvíjet, a touhle papírovou žádankou, cítil jsem byznysový potenciál. Prvotní nápad byl, že bychom netvořili tehdy aktuálně nejčastěji využívaný software instalovaný do sítě, ale že bychom rovnou udělali cloudovou appku.

A jaké tedy byly vaše začátky?

Začátky to byly opravdu veselé. Tehdy moje budoucí manželka s dekou přes hlavu – aby měla dobré audio, namlouvala text k videu, které mělo budoucím zákazníkům ukázat, kolik iDovolenka ušetří času a peněz. Vypočítávali jsme, co se stane, když se ztratí papírová žádanka, a kolik člověkohodin stojí její vypisování, hledání a zařazení. Postavili jsme kolem toho do dneška platnou argumentaci – i když velmi zbojnickým způsobem.

Než jsme si plácli s externí firmou, měli jsme jednoho partnera, za kterým jsem jezdil v létě v zimě do Plzně autobusem, abychom aplikaci dali nějakou podobu. Nakonec jsme to vykopli a svoje zákazníky si iDovolenka našla. Fungovala asi tři nebo čtyři roky.

A kdy jste se rozhodli udělat komplexnější řešení a vymyslet Sloneeka?

iDovolenka neměla od počátku vyšší ambice, než indikoval její název. Zákazníci nám ale samozřejmě dali rychle najevo, že by měli zájem o další funkcionality. Že s absencemi souvisí i docházka, timetracking atd. Takže jsme vlastně pozvolna začali uvažovat o rozšíření.

A v tu chvíli už se to ani nemohlo jmenovat iDovolenka, protože by to bylo zavádějící, ne?

Ano, přesně tak. Hledali jsme nový název. Rozhodovali jsme mezi typicky nabubřelými korporátními jmény a pak nám došlo, že bude lepší, když tomu dáme nějaké jednoduché slovo, které třeba ani nebude nic znamenat. Zároveň jsme potřebovali název, který by fungoval i v zahraničí – protože jsme s Milanem i Filipem věděli, že chceme jít do světa.

Sloneek je sice československy fungující slovo, ale jazyk si na něm nezlomí ani anglicky mluvící zákazník. Ten samozřejmě netuší, what is it Sloneek, ale dokáže to dát dohromady.

Takže už stačilo dát dohromady jen logo…

Tak to mělo také zajímavý vývoj. Na začátku to byl slon, který vypadal spíš jako gumová kačena. 😊 Strašně graficky naivní. Ale pak jsme zaplatili designéra a vzniklo to, které využíváme teď.

Jak jsi se od založení aplikace dostal k obchodu?

To byla taková směsice náhod. Začínal jsem v produktu, pak jsem pokračoval v marketingu, teď jsem zakotvil v salesu. Díky svým zkušenostem z produktu ale můžu lépe zákazníkům vysvětlit fungování aplikace i to, co všechno dokážou se Sloneekem zlepšit a jak. V budoucnu se plánuju víc věnovat analytice a integracím, protože jsem založením přeci jenom spíše matematik. Čísla jsou můj svět a být obchoďákem je pro mě jako introverta opravdu výzva.

Sloneek má v zahraničí spoustu konkurentů. Čím si dokáže získat zájemce?

Konkurence je velmi bohatá, silná a různorodá, stejně jako potřeby zákazníků. Někdo hledá levné řešení a nemá moc představ a očekávání, někdo hledá vysoce komplexní a dokonalé řešení. Naše pozice není jednoduchá.

My si neseme to, že jsme mladý dynamický startup, plný chytrých československých hlav, které si daly od začátku práci a ve fundamentální struktuře aplikace od začátku mysleli na flexibilitu a rozšiřitelnost. Přemýšleli jsme, co všechno by ještě mohlo fungovat a co dalšího by mohli ještě zákaznici potřebovat. To nás odlišuje od mnoha konkurentů v západní Evropě. My si hledáme zákazníka, který tohle dokáže ocenit

A v čem jsme určitě taky hodně napřed, je zapojení umělé inteligence – protože HRista nemá podle nás vytvářet content, inzeráty atd. Ale má být spíš decision marker – někdo, kdo na základě čísel, která my mu dáváme, udělá nějaké rozhodnutí.

Co děláš ve svém volném čase? Jestli teda nějaký máš?

Ano, mám. Já jsem na tohle pedant. Raději něco udělám rychleji a intenzivněji, abych o něj nepřišel. Svůj volný čas si chráním. O víkendu trávím hlavně čas s rodinou – manželkou, svými dvěma syny a psem. Od 16 se věnuju bojovým uměním, dnes nejvíc trénuju MMA a jiu jitsu.