Co znamená 💀, 👍 nebo 🧢? Slovníček emoji generace Z

25-2

Už jen z toho „smajlíka“ v nadpisu čiší na sto honů, že tenhle text dával dohromady někdo s věkem třicet pět plus. O trochu mladší autor by pravděpodobně použil výraz „emotikon“ a generace Z takřka výhradně „emoji“. A smajlík oběma bude připadat stejně mimo jako pravěký překlad „usměváček“, který se používal v průběhu dřevních dob IT.

Tyto peripetie s názvoslovím však hezky ukazují na podstatný detail. Vizuální komunikace v podobě emoji, gifů, ale i memů se plně propsala i do byznysového jazyka. Přitom podobně jako se měnil název „smajlíků“, mění se i nuance jejich vyznění. A spousta emocí, které mají emotikony zastupovat, se začíná ztrácet v generačním překladu…

Firemní chaty na vzestupu

Slack, Teams, WhatsApp… Využívání platforem pro organizaci týmů se v době covidu celosvětově znásobilo. A Česko nebylo výjimkou. Společné mají jedno – rychlou komunikaci pomocí chatů v týmech nebo kanálech. Zkratce se nevyhnou každodenní konverzace ani důležitá interní oznámení, pod kterými se okamžitě vyrojí velké množství spontánních reakcí (které jsou důležitým studijním materiálem šéfů, team leaderů, HRistů nebo happiness manažerů, sledujících úroveň spokojenosti v práci).

A právě na těchto kanálech se z důvodů generačních rozdílů postupně rodí komunikační babylon, který nejlépe demonstrují rozdíly ve využívání smajlíků jednotlivými generacemi. A krásně to mimo jiné ukazuje, jak se změnila tonalita jazyka jako takového. Ironie a sarkasmus je u generace Z v podstatě určitým druhem kulturního fenoménu. A podobně se do jazyka promítá i formální opatrnost a snaha neranit něčí city nebo dobře skrytá pasivní agresivita, která v komunikaci s nadřízeným umožní sofistikovaně upustit páru.

TOP 10 smajlíků, které šéfové 35 + ve 100 % přečtou špatně

Palec! 👍

Klasický zdvihnutý palec. Super. Dobře odvedená práce. Alespoň pro generaci mileniálů a starších. Pro mladší generace se však význam posouvá. A to nečekaným směrem: z pozitivního smajlíku se rázem stává spíše hořkosladký. Pokud vám ho tedy pošle mladší kolega, může mít v lepším případě význam „když myslíš“, „dělej si co chceš“ nebo sarkastické „tohle se ti povedlo“.

Příklad: Díky, že jsi mi dneska na poradě neskákal do řeči. 👍

Plakající smajlík 😭

Zatímco většina by tímto smajlíkem reagovala v případě smutné události, stresu nebo frustrace, pro dnešní dvacátníky je to naopak symbol pozitivních emocí, dojetí nebo rozplývání se nad něčím roztomilým. Zkrátka emoční hyperbola, jak má být.

Příklad: Viděl jsi dnes Richardova psa? 😭

Potící se smajlík 😅

Starší generace ho využije nejspíš pro popis činností, které jim daly zabrat (ať už fyzicky nebo psychicky) nebo v případě trapného momentu. Generace Z v situaci, kdy se cítí vteřiny před zhroucením, ale nedávají to na sobě znát. Jinými slovy – je to nejtypičtější volání o pomoc z epicentra pracovního nebo osobního požáru.

Příklad: Těším se na další noc, kdy budu upravovat prezentaci. 😅

ROFL smajlík 😂

Nejboomerštější smajlík. Pravděpodobně jediný v repertoáru staršího člena představenstva, který se s jeho pomocí pokusil odlehčit atmosféru v kanálu #random na Slacku. Mladší kolegové ho však vnímají podobně, jako když ze sebe afektovaná teta tlačí na sílu smích na rodinné oslavě, ideálně u vtipu, který nepochopila. Tedy jedno velké WTF. Pokud ho použijí, tak jen v rámci nejtužšího sarkasmu.

Příklad: Dneska Robin interní vtipy tomu novýmu v kuchyňce. 😂

Lebka 💀

Fajn, ale co tedy generaci Z nahradilo upřímný smích? Lebka. Ať už ve smyslu zabijáckého humoru (v dobrém) nebo vtipu, ze kterého umírají smíchy. Pro československý prostor je nejvýstižnější přeshraniční „Zabil!“. Dobrý důvod, proč si před nejmladšími kolegy nepřidávat do zpráv nebo postů lebku jako symbol odvahy nebo tvrďáctví.

Příklad: Viděl jsi novýho Mykíře? 💀

H***o s očima 💩

Starší generace se pravděpodobně rozdělí do dvou skupin. Těch, pro které je tohle už moc, a těch, pro které h***o s očima znamená fajn emoji rebelii. Pro třicátníky je význam jasný – když se něco nepovedlo, nemá to patřičnou kvalitu nebo je situace celkově na houby, tenhle smajlík k tomu patří. Generace Z ho přilepí všude tam, kde chce okomentovat nevyzrálost nebo dětinskost.

Příklad: Jak dneska pan šéf na den žen mluvil hlavně o sobě… 💩

Baseballová čepice 🧢

Modrá baseballová čepice, o které jste pravděpodobně ani nevěděli, že ji máte v emoji sadě, znamená zapíranou lež. Symbol má svůj původ pravděpodobně v prezidentských volbách roku 2020, kdy sloužil jako nesouhlasná reakce na prohlášení prezidenta Trumpa o ukradených volbách. Modrá kšiltovka proti červené „Make America Great Again“ se pak stala univerzálním symbolem odporu proti fake news a nepravdám.

Příklad: Viděl jsi ta čísla, co si dala konkurence do tiskové zprávy? 🧢

Zaťaté zuby 😬

Starší generace ho použijí pravděpodobně v reakci na vlastní neúspěch nebo když něco bylo o prsa. Pro Gen Z je to symbol „cringe“ – tedy hezky česky cizotrapnosti. Většinou vyjadřuje směs zklamání a nepříjemného překvapení z chování člověka, od kterého bychom to nečekali.

Příklad: Ta tiskovka po zvolení nového prezidenta… 😬

Klaun 🤡

Symbol vtipných situací nebo legračních přešlapů. Mladší ročníky však posunuly význam směrem k výtce hloupého chování. A to nejčastěji ve vztahu ke starším generacím. Pokud tedy přidají podobný emotikon ke komentáři směrem k nadřízenému, rozhodně to nemyslí nikterak mile.

Příklad: Jak se ti líbil dnešní nový formát Petrova all-hands? 🤡

Checkmark

Symbol běžně používaný ve chvíli, kdy chceme ukázat, že jsme přečetli kolegovu zprávu nebo souhlasíme s navrženým postupem. U mladší generace však používán není a pokud, tak jako symbol přehnané autority a diktátu.

Příklad: Porada před svátkem bude ✅

Group 1466

Zdroje:

Washingtonpost

Buzzfeed

Edition.cnn

Thenationalnews