Příběh Filipa Lukáče: Od prvního kódu k vedení Sloneeka jako CEO

Filip Lukac

Filip stál u zrodu první verze Sloneeka, kterou celou sám ve svém volném čase naprogramoval. To on také poprvé vyslovil budoucí jméno aplikace, kterou jsme pak již jen převedli do současné formy. Filip je absolventem Katedry informatiky Technické univerzity Košice a aktuálně ve Sloneekovi působí jako CEO.

Ve Sloneekovi jsi od jeho počátků. Jaké byly vaše začátky s Milanem Ratajem a Vaškem Martinem – dalšími dvěma spoluzakladateli? 

S kluky jsem se znal ještě před Sloneekem. Moje programátorská firma totiž pracovala na vývoji pro jejich start-up. Jednou jsem se zeptal Vaška, jak to vypadá s jejich projektem iDovolenka, a navrhl mu, že bych jim s ním mohl pomoci. Společně jsme pak zjistili, že projekt bude potřeba pohřbít a vytvořit znovu a lépe – a z jednoduché aplikace spravující dovolené jsme začali budovat komplexní řešení pro HR. 

Začínal jsi s programováním. Co máš dnes ve Sloneekovi na starosti?

Aktuálně jsem na pozici CEO. Moje úloha je držet všechno při sobě tak, aby to fungovalo. 😊 Starám se o to, aby jednotlivé týmy pracovaly sehraně, abychom nabírali správné lidi na správná místa a taky kolegům pomáhám jako leader a jsem tu pro ně, když potřebují pomoc nebo se na někoho obrátit. Součástí mojí práce je také komunikace s investory, díky kterým můžeme aplikaci rozvíjet a rychleji růst. 

Kam bys rád jako CEO Sloneeka dovedl? 

Mým cílem je udělat ze Sloneeka jednoho z předních evropských hráčů na poli HR. A samozřejmě bych byl rád, kdyby se v budoucnu podařilo automatizovat a naboostovat systém umělou inteligencí natolik, aby většinu práce odvedl sám a HRisty jen upozorňoval na situace, kdy je potřeba jejich rozhodnutí. HRisté by se tak mohli více zaměřit na práci s lidmi, jejich motivaci a rozvoj, a nemuseli by jen tupě vyplňovat tabulky nebo nabízet vzdělávací kurzy někomu, koho nezajímají. 

Co tě na tvé práci nejvíce baví? 

Od bývalého programátora to možná zní nečekaně, ale je to práce s lidmi. Jsem extrovertnější typ člověka, takže si práci s nimi užívám. Momentálně se se svojí business koučkou věnuji leadershipu a připravuji se na růst společnosti. Bez vzdělání v leadershipu se podle mě žádný CEO neobejde – motivovat a držet tým pohromadě a dokázat předat zaměstnancům víru ve vizi firmy není jen tak.

Prozradíš nám, jak odpočíváš a trávíš svůj volný čas?  

Různě. 🙂 S manželkou pravidelně vyrážíme do přírody s naší staforďačkou. Doma mám posilovnu, takže pravidelně cvičím. Snažím se trávit čas aktivně.